veebruar 14, 2011

Lauamäng : Warcraft: The Boardgame

Mis on sinu esimesed mälestused arvutitest ?

Njaa.. tänapäeva noored räägivad sotsiaalvõrgustikest ja jänku jussi taolistest veebilehtedest aga minu kõige kaugemad mälestused on need kui naabripoiss sai endale arvuti ja mängisime seal dosi mänge. See oli selline väga ammune kokkupuude aga tõsisem kokkupuude oli see kui mu ema läks laeva peale tööle ning neil oli seal tagaruumis üks arvuti, mille peal algul oli Warcraft I ja suht kiiresti vahetus see Warcraft II vastu. Vot see oli mäng... Läksin reede öösel mingi 22st laeva peale, otsejoones arvuti taha ja hommikul mingi 8 paiku tuli ema minu juurde püüdes tükk aega selgeks teha, et meil juba soomes käidud ning peaksin nüüd maale minema.

Mõni aeg see kestis nii kui sain lõpuks ise arvuti ning siis ei saanud mind pea terve suve arvuti ja Warcrafti juurest eemale. Nüüd mitmeid kümneid aastaid hiljem ostsin siis sellise huvitava lauamängu nagu Warcraft: The Boardgame.

Midagi keerulist ei olegi :
Iga ringi alustatakse korda mööda, tegutsetakse ja täidetakse erinevaid faase - liigutatakse üksusi, kogutakse maavarasid, võetakse üksusi kasutusele, kulutatakse ning lõpuks võidab see kellel on kõige rohkem punkte kogutud. Kerge ju .. või mis.

Tegelt ega terve Warcrafti põhimõte ei olegi olla keeruline vaid panna sind mõtlema kuidas lihtsamalt ning kasulikumalt saaks lõpppunktini.

Aga mängust lähemalt siis:
Mäng käib siis nelja erineva rassi vahel - Inimesed (Humans), Orgid (Orcs), Elavad surnud (Undead), Ööhaldjad (Night Elves). Igal rassil on oma "linn" koos veel ehitamata ehitiste kuhjaga, maavarade (kuld ja puit) kuhi, maagiate kaardid, sõja ja ehitusmeeste nupud ning sõjameeste ülendamise kaardikesed.

Mäng käib eelnevalt ette valmistatud mängulaual kus on siis ka mängus olevatel rassidel oma "linnaala", mille pealt alustatakse vallutamist ja oma valduste laiendamist. Lisaks "linnaaladele" on mängulaual metsa kujutisega (saab puitu koguda), kullakaevanduse kujutisega (saab kulda kaevandada), mägismaa kujutisega (peale ja üle saavad minna ainult lendavad üksused) ning erinevad punktialad, mis annavad siis vastavalt palju punkte.

Mängu mängitakse siis kuni keegi on kokku saanud vastvalt mängijate arvule vaja minevad punktid. Mängu mängitakse voorude kaupa, mis koosnevad neljast erinevast faasist:

1. faas : Üksuste liigutamine
Liigutatakse juba mängul olevaid üksusi. Töölised ning lendavad üksused saavad liikuda kaks mänguala ning lähi- ja kaugvõitlusüksused ühe mänguala. Ühele mängualale tohib jääda ühte värvi maksimaalselt kolm võitlusüksust (lühivõitlus, kaugvõitlus, lendavad) ning kolm töölist.
NB! Mägismaale ja sellest üle saavad minna ainult lendavad üksused.
[Kui ühele ja samale mängualale jäävad kaks eri värvi üksust siis puhkeb võitlus va. üht värvi võitlusüksuse ning teist värvi töölise puhul, mille puhul tööline eemaldatakse mängulaualt - võitluse kohta loe lähemalt võitluse alt.]

2. faas : Maavarade kogumine
Veeretatakse vastavalt maavarade mängualal olevatele töölistele täringut ning kogutakse vastavalt siis puitu või kulda.

3. faas : Ehitiste ja üksuste kasutusele võtt
Võetakse kasutusele eelmise vooru ajal treenima pandud üksused ja ehitatud ehitised. Kõik tagurpidi olevad ehitised keeratakse õigetpidi ning ehitiste peal "valminud" üksused võetakse mängulauale (kas siis "linnala" või "teeposti" kaudu).

4. faas : Kulutamine : üksuste treenimine, ehitiste ehitamine või üksuste arendamine (upgrade)
- üksuste treenimine : seni kuni on maavarasid võib panna valmis ehitatud ehitistele üksusi treenima. Iga üksuse ehitamiseks on ette nähtud vastava kujutisega ehitis, millel on ka kirjas vastava üksuse maksumus, mis tuleb anda panka.
- ehitiste ehitamine : seni kuni on maavarasid võib ehitada ehitisi kuid iga ehitise ehitamiseks peab mängulaual olema "linnaalal" üks vaba tööline. Iga ehitise eest tuleb tasuda ka panka kaks kulda ning kaks puitu.
- üksuste tugevdamine : igat üksuse liiki võib "kulutamise" faasis arendada ühe taseme võrra kuid iga arendamise eest tuleb panka tasuda kaks kulda ja kaks puitu.

Igat uut vooru alustab eelmise vooru alustajast vasakul olev mängija ning nii mängitakse kuni keegi saad punktid kokku :p

Võitlus
Kui ühele mängualale satuvad kahte eri värvi sõjaüksused puhkeb nende vahel võitlus. Võitlusse kaasatakse ka võitlusala "tiibadel" olevad üksused ning kestab seni kuni võitlusalale on jäänud ainult ühe võitleja nupud. Võitlus koosneb kolmest erinevast raundist:
1. võitluse raund : Võitlusse asuvad kaugvõitluse üksused
Võitlejad veeretavad koos nii palju täringuid kui neil on võitlusalal ning selle tiibadel kaugvõitlus üksusi. Vähem või võrdselt vastava üksuse kaardil oleva numbriga täringute arvu võrra eemaldab vastane võitlusalalt oma üksusi.
2. võitluse raund : Võitlusse asuvad lendavad üksused
Võitlejad veeretavad koos nii palju täringuid kui neil on võitlusalal ning selle tiibadel lendavaid üksusi. Vähem või võrdselt vastava üksuse kaardil oleva numbriga täringute arvu võrra eemaldab vastane võitlusalalt oma üksusi.
3. võitluse raund : Võitlusse asuvad lähivõitluse üksused
Võitlejad veeretavad koos nii palju täringuid kui neil on võitlusalal ning selle tiibadel lähivõitlus üksusi. Vähem või võrdselt vastava üksuse kaardil oleva numbriga täringute arvu võrra eemaldab vastane võitlusalalt oma üksusi. NB! Lähivõitluse üksused ei saa lendavaid üksusi rünnata.

NB! Enne võitluse alustamist võtavad mõlemad võitlejad oma maagiliste kaartide seast ühe kaardi, mida võib siis kasutada iga hetk kui soovid või kui kaart selleks loa annab. Võitja saab lisaks võtta veel ühe kaardi.

Alustame mängu! Iga rass paigutab vastavalt rassile enda ette:
  • võitlusüksused (10 lähivõitluse, 7 kaugvõitluse, 4 lendavat) ning töölised (8 ketast);
  • hästi läbi segatud maagiliste kaartide paki;
  • üksuse arenduskaardid (9) ning ehitiste ruudud (8);
  • ühe linna liidese plaadi;
Iga mängija asetab mängulaual oma "linnaalale" 3 töölise ketast ja 3 lähivõitluse üksust ning võtab pangast 5 kulla ja 5 puidu maavara. Üksuse arenduskaardid tuleb panna kolme hunnikusse, vastavalt üksuse omadusele (lähivõitlus, kaugvõitlus, lendav) numbrilisse järjestusse nii et kõige väiksem number on peal. Iga mängija võtab oma maagiliste kaartide pakist kolm pealmist kaarti.

... ja mäng hakkabki pihta voorudega, mis koosnevad siis neljas faasist ning igat vooru alustab eelmisest alustajast vasakpoolne mängija ;)

Kuna ma väga pikaldane warcrafti fänn ... no tõstine fänn aga mitte ebareaalne fänn siis minule see meeldib väga ning ootan hetke kui saaks seda mängida kolme - neljakesi ning kindlasti miljooneid kordi kahekesi ! Lauamäng on sama SUPPER kui arvutimäng :p

Kommentaare ei ole: