veebruar 20, 2011

Lauamäng : Smallworld

Kas sinul on kunagi tekkinud tunne, et oled kohas kus on ikka väga liiga palju inimesi ja sul on kitsas? Nu minul tekib selline tunne suht tihti kui kaubanduskeskuses käin... pidi olema ju masu ja rahval ei tohiks olla raha aga millegi pärast nad ikka ostavad kõiki asju.

Nu heietus heietuseks aga jah .. kitsas hakkab vastavas lauamängus küll kuna see nii väike maailm (nagu ka tabav pealkiri), mida tahab asustada ikka väga liiga palju rasse (üle kümne kõvasti).

Olgu need siis lendavad päkapikud või sooinimesed aga nalja saab selles mängus ka mõnuga lisaks mõtlemise töölepanekule.

Mis siis on Smallworld ?
Smallworld on lauamäng kus on kindla suurusega mänguala ning mida üritavad asustada mitmed ja mitmed rassid. Hea on vähemalt see, et osad rassid vahepeal kaovad täielikult lauamängult kuid kehv uudis on see, et uusi tuleb pidevalt juurde.

Mängukäik :
Kuigi võib tunduda, et mäng on keeruline siis peale esmakordset mängimist ei olegi ta nii keeruline.

Mäng koosneb siis laua poolt ette nähtud voorudest, mis omakorda koosnevad erinevatest tegevustest. Igal mängijal on oma mängukorra ajal ette nähtud teha 3 tegevust:
  • Maaalade vallutamine;
  • Armee ümber paigutamine;
  • Punktide (kuldmüntide) kogumine;

Mängu alustamiseks:
Võta lauale vastavalt mängijatele mängulaud ning pane krooniga žetoon voorude real number ühele. Igale pisikese valge ruuduga alale pane "kadunud" rassi žetoon ning mägismaade peale mägismaa žetoon. Võta enda kõrvale rassi žetoonide karbike ning punktide (kuldmüntide) žetoonid.

Nüüd sega ära rassi kaardid ja rassi võimendus kaardid ning sea mängulaua kõrvale kahte eri tulpa üksteise kõrvale. Võta pealmised 5 rassi ning lao kuhjast üles poole ning iga rassi kõrvale pealmine võimenduskaart. Anna igale mängijale 5 puntki (kuldmündi) žetooni.

Ja saategi mängu alustada :)

Rassid:
Algul valid endale rassi (iga rass maksab nii palju kui tema kohal on rasse). Kui valid kolmanda rassi siis lisad iga tema kohal oleva rassi peale ühe punkti (kuldmündi) žetooni ning siis võtad selle mille soovid avatud kuue seast.

Peale rassi valikut saad endale vastavalt rassi ja võimenduskaardi peale olevatele numbritele rassi žetoone, mida saad siis kasutada maaaalade vallutamiseks.

Esimesel korral saab mängulauale siseneda ainult lauamängu äärealalt või lauamängu ääres oleva veekogu äärealalt ning edasised käigud tohivad olla ainult sinu kontrollitud alalt edasi.

Igal rassil ja võimendusel on omad head ja vead, millele saad kõige mõtekamalt pihta mängimise käigus kuna seal on 14 rassi ning 20 võimendust ;)

Maaalade vallutamine:
Esimesel käigul on sul siis käes nii palju meeste žetoone kui sinu rassiga kaasneb ja siis hakkad nendega sisenema maailma äärtest, et vallutada endale maaalasid. Maaala vallutamiseks läheb sul vaja kahte žetooni. Kui maaala on aga mägismaa või siis asustatud "kadunud" rassi poolt läheb sul tarvis ühte žetooni lisaks. Kui maaala aga on asustatud teise rassi poolt läheb sul lisaks maaala kahele žetoonile vaja veel nii palju žetoone kui seal teise rassi žetoone on ees. Kui sul viimasel vallutamisel jääb meeste žetoone puudu siis veereta täringut ning vaata mitu meest sa "juurde" saad või siis ei saa üldse.

Kui vallutad ühe vastase žetooniga maa siis see läheb karpi tagasi aga kui mitme žetooniga siis üks neist läheb karpi ning ülejäänud mängijale tagasi.

Armee ümber paigutamine:
Kui kõik maaalad mida oled soovinud on vallutatud saad kõik enda žetoonid oma maadel ümber paigutada nii, et igale maaalale jääb vähemalt üks žetoon.

Kui oled vallutanud teise mängija maid ning ta on saanu tagasi žetoone siis saab ta nüüd need mängulauale oma aladele lisada.

Punktide kogumine:
Vastavalt sinu valduses olevatele maaaladele ning boonusvõimalustele saad punkte (kuldmünte). Mängu võidab see kes mängulaua poolt ette nähtud voorude lõpuks on kogunud kõige enam punkte (kuldmünte).

Rassi langetamine:
Rassi saad langetada ainult sinu korra alguses ning peale seda sa vastava korra ajal ei saa muud teha. Kui lased rassi langusse siis eemaldada vastava rassi kõik žetoonid mängulaualt nii, et igale kontrollitavale alale jääks alles üks žetoon ning peale seda keerad kõik žetoonid tagurpidi. Samuti keerad ka rassi ja rassi võimendi kaardi tagurpidi.

Igal mängijal saab olla mängus korraga maksimaalselt kaks rassi üks aktiivne ning teine langetatud. Kui on soov saada kolmandat rassi siis esimene rass kaotatakse laualt !



Maailm ei ole midagi nii kitsas kui oled kaval ja tead millal oma olemust muuta ning vägesid juurde manada !

Kommentaare ei ole: