oktoober 06, 2010

Kvaliteet : veebilehendus !

Hmm.. alles ju oli see kui kokku kukkus majandus, mis ehitatud üles toredate ehitajate poolt, kes küsisid palju raha pisemagi kraavi kaevamise eest. Nii tore ju vaadata kuidas inimene, kellel ei ole isegi 5nda klassi haridust tuleb kaevab pisikese kraavi ja saab rohkem raha kui hästi haritud spetsialist.

Eks siis kui asi kõik kokku kukkus ja ehituse hinnad normaliseerusid pidid ju teised ehitajad asja üle võtma... Polnud ju tegelt sel ajal ka need uued ehitajad väga peidus olnud ja võtsid ka tohutuid summasid kuna nende seas ju ka spetsialiste aga neid peab nagu nõelu heinakuhjast otsima.

Jah, mõtlen just veebiehitajaid ja nende firmasid. Kust tulevad need hinnad, mida küsisid nad siis ja nüüd edasi küsivad ning isegi suuremaid summasid kui enne ?

Mida seal siis nii palju ehitada tavalise lehe juures ?
Igal firmal on ju oma põhisüsteem valmis kus on vaja ainult kujundus külge panna ja sisu juurde ning samuti on tohutult tasuta süsteeme netis (mida ka need suurt summat küsivad firmad kasutavad lehtede ehitamiseks).

Arusaamatuks jääb see, et kui sul on vaja kujundust ning lehte kus saab sisusid täita, on vaja juurde mingit projektijuhti, kellele peab maksma ca 25% lehe maksumusest. Ja mida teevad need programmeerijad nii kaua kui neil on süsteem valmis ja lihtsalt tuleb failid serverisse üles saata ?

Njaa... ütleme ausalt:

- lehe kujunduse tegemine võtab tegelt aega ca üks - kaks päeva (kui ei ole tõesti mingi üüüüber kujundus, millel olles iga liigutuse tegemisel kõik muutub);
- lehe süsteemi üles riputamine serverisse võtab aega ca 10 minutit aga sinna tuleb ju juurde arvutada see aeg, mis kulub süsteemi modifitseerimiseks kindlale lehele ning kujundusele;

... ehk kui soovid enda firmale veebilehte siis soovitan uurida lähikonnast - kindlasti on mõni noor sugulane kellelgi, kellel huvi selle vastu ja võib teile selle üles panna.

.. aga kui vaja keerulisemat lehte siis tõesti soovitan maksta selle eest, et arendatakse uus süsteem aga selleks ei pea ennast lolliks maksma. Kõige paremad ei ole need firmad, mis küsivad suurt summat vaid need firmad, mis võtavad igat projekti eraldi projektina ning ei püüa maksimaalselt koorida mingi projektijuht tasuna ! Kindlasti tuleb uurida, mida enne on tehtud ning suhelda juba tehtud lehtede omanikega, et just nemad näitaks kuidas lehe haldus käib (kui nad ei saa hakkama siis kuidas teie peaks saama hakkama?).

Mind paneb küll mõtlema see, et kui ühed ehitasid meil kraavidega majanduse üles, mis väga kokku vajus ning nüüd ehitatakse tegelt "lausetega" majandust üles siis kui kaua see vastu peab ning loodan, et ka ennast täis söönud ülbikust rahaahned veebifirmad võtaks mõistuse pähe ja ei küsiks ulme hindasid mingi pisikese faili liigutamise eest !

Ahjaa.. millegi pärast on need lehesüsteemid ka üle küllastatud igasugu üleliigsete nuppudega admin liideses, mis teeb asja vägagi kirjuks ja kuidas siis seal orienteeruda ... ma tõesti ei tea :(

Kommentaare ei ole: